over ons

stukje tekst ontstaan/ achtergrond vd tuin

Ontstaan van de tuin

Met onze tuin willen we jou dichter bij de natuur brengen en laten ervaren hoe groente en fruit door de seizoenen heen groeit en bloeit. 

Het eerste zaadje werd geplant in de zomer van 2020. Joeri kwam kijken bij Bram op de tuinderij. Hij wilde graag dicht bij de natuur staan en echt lokaal en duurzaam bezig zijn met groente. Vanaf toen is de samenwerking gaan groeien. Eerst op de tuin, en later tijdens hovenierswerk. Ondertussen groeide bij Joeri de droom om vanuit een eigen tuinderij anderen te laten zien, proeven en ervaren hoe lokaal en seizoensgebonden eten smaakt en groeit. 

Een van de eerste locaties die bij Joeri opkwam was informatieboerderij Zorgvrij. Een plek waar veel gezinnen komen, een organisatie die graag wil verduurzamen en die educatie hoog in het vaandel heeft staan. Begin 2022 heeft Bram zich aangesloten bij de tuin. Samen willen we van onze tuinderij een groene, fijne plek maken waar biodiversiteit en het telen van groente hand in hand gaan. 

De kern is het kweken van groente en klein fruit. Daarnaast is de tuin ook de inspiratiebron voor catering, hovenierswerk en in de toekomst workshops. 

Wij werken met de natuur aan duurzame landbouw

Joeri Gerrits

Na bijna 10 jaar kleinschalig ondernemen in de event catering wil ik nog duurzamer en lokaler bezig zijn met eten en iets bijdragen een het verbeteren van het voedselsysteem en onze planeet. 

Na twee jaar ervaring en kennis opdoen bij verschillende tuinderijen en cursussen is het tijd voor mijn eigen tuinderij. Ik wil graag anderen laten zien hoe lokaal, ecologisch en seizoensgebonden eten groeit en smaakt. 

Ik verwelkom je graag op onze tuinderij en laat je zien wat er momenteel in het seizoen is. Ook vertel ik je graag over wat je met onze groente kan doen in de keuken om het meeste uit je smaakvolle goede groente te halen.

Daarnaast blijf ik cateren voor bedrijfsfeesten, huwelijken, verjaardagen en congressen. Met mijn eten wil ik je laten zien hoe lekker en voedzaam lokaal eten kan zijn. 

Ik geloof erin de voedselketen zo kort mogelijk te houden. We beperken met elkaar de voedselkilometers en brengen de menselijke maat terug in ons eten. Door verantwoord te telen, bouw je daarnaast aan een gezonde bodem, meer biodiversiteit en maak je een klein stukje aarde zo goed mogelijk voor onszelf en alles om ons heen.

Bram Derckx

Bram heeft een passie voor natuur. Zo is hij actief geweest op de zelfoogsttuin Tuinderij de Waardering in Haarlem. Nu is hij actief als hovenier, tuinder en ecologisch beheerder.

Zijn idealen zijn voornamelijk het creëren van meer natuur op bijv. daken, industrieterrein of gewoon in de voor- en achtertuin. En uiteraard alles wat met eetbare gewassen te maken heeft.

Voordat hij werkte in het groen hield hij zich bezig met het maken van websites en advertenties zowel fysiek als digitaal.

Sinds 2015 begon hij zichzelf om te scholen in het groen en begon met vrijwilligerswerk op een zelfoogsttuin. Een jaar later startte hij zijn eigen bedrijf en werkte voornamelijk als ZZP’er voor andere hoveniersbedrijven. Tegelijkertijd begon hij een stadslandbouwproject in de Waarderpolder te Haarlem, genaamd: Tuinderij de Waardering. Inmiddels is die tuinderij te vinden in Schalkwijk Haarlem.

Vanaf 2022 is hij actief bij de ontwikkeling van onze tuinderij. 

Instagram